Zullen alle fysieke winkels binnen enkele jaren verdwijnen of blijven ze bestaan?

Er zijn ontzettend veel mensen die bijna alle spullen die zij nodig hebben bestellen via het internet. Dat is niet gek aangezien je jezelf hiermee een hoop moeite kunt besparen. Door producten te bestellen via het internet, voorkom je dat je zelf helemaal naar een winkel moet gaan. Daarnaast komt het bij fysieke winkels natuurlijk ook wel eens voor dat het product waar je naar op zoek bent net uitverkocht is. Dit is ontzettend vervelend aangezien jij helemaal naar een winkel toe bent gegaan voor dat product. Bij een webshop kun je direct zien of hetgeen waar jij naar op zoek bent nog op voorraad is of niet. Dat is natuurlijk erg handig, maar het gebruiken van webshops heeft nog vele andere voordelen. 

Nadelen van het veelvuldig gebruik van webshops

Echter, het is niet zo dat het alleen maar voordelen heeft dat steeds meer mensen gebruik maken van webshops. Er zijn immers verschillende nadelen van het verdwijnen van fysieke winkels en de toename van de webshops. Zo is het bijvoorbeeld erg slecht voor het milieu dat vele producten constant over de hele wereld worden verplaatst. Daarnaast zorgt vooral het terugsturen van kleding die toch niet blijkt te passen voor ontzettend veel extra uitstoot van schadelijke stoffen. Ook zijn er veel mensen die het simpelweg een stuk leuker vinden om kleding te kopen in een fysieke winkel. 

 

Toch is het terugsturen van kleding die niet past toch het allergrootste nadeel van de populariteit van webshops. Het kost mensen immers niets om een kledingstuk te bestellen in meerdere maten en vervolgens de maten die niet passen terug te sturen. De meeste webshops hanteren namelijk de regel dat het retouren van producten binnen een bepaalde periode na aankoop kosteloos gedaan kan worden. In principe is dit een goede service, maar het zorgt er dus ook voor dat mensen onnodig veel gaan bestellen omdat zij dit toch wel terug kunnen sturen. 

Een gezonde combinatie van beiden

Voor de toekomst is het belangrijk dat mensen zich beseffen wat zij aanrichten door bijvoorbeeld al hun kleding via het internet te bestellen. Als je dit op een verantwoorde manier doet en enkel producten bestelt die je ook echt wilt, is het natuurlijk geen probleem. Zorg er alleen voor dat je het kopen van producten om ze vervolgens direct weer terug te sturen vermijdt aangezien dit ontzettend slecht is voor het milieu en omdat je hier de webshop ook niet mee helpt. Als je dus Profuomo overhemden wilt bestellen, moet je ze slechts in één maat kopen.